توانایی های راهبردی ناو جدید سپاه‌در عرصه دریایی جهان

​با الحاق ناو اقیانوس‌پیمای شهید رودکی به نیروی دریایی سپاه که خود به مثابه یک شهر لجستیکی روی دریا عمل می‌کند، گستره ماموریت‌های ندسا که تا کنون در حوزه خلیج فارس بود، به آب‌های آزاد و شمال اقیانوس هند گسترش یافته؛ موضوعی که علاوه بر ایجاد قابلیت‌های دفاعی ویژه برای کشورمان و بازدارندگی و سیادت دریایی، می‌تواند در تامین حقوق عامه مردم که مشغول دریانوردی و یا صیادی در آب‌های آزاد هستند نیز رهگشا باشد.

هادی نیوز: آئین الحاق " ناو اقیانوس پیمای شهید رودکی " به نیروی دریایی سپاه ' صبح روز پنجشنبه29 آبان با حضور سردار سرلشکر پاسدار حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و جمعی از مقامات و مسئولین لشکری و کشوری برگزار شد.

ناو اقیانوس پیمای شهید رودکی شناوری سنگین، چند منظوره و دوربرد است که قابلیت حمل و عملیاتی کردن انواع هواپیما، پهپاد و سامانه‌های موشکی، پدافندی و راداری را دارد.

این ناو با وزن ۱۲ هزار تن و طول ۱۵۰ متر و عرض ۲۲ متر دارای رادار آرایه فازی سه بعدی، موشک‌های سطح به سطح، سطح به هوا، سامانه‌های مخابراتی یکپارچه بسیار پیشرفته جنگال و موشکی سوم خرداد با قابلیت حمل بالگرد‌ها، پهپاد‌ها و شناور‌های عملیاتی است که همه آن‌ها از تولیدات داخلی بوده و توسط جوانان متخصص مومن انقلابی طراحی و عملیاتی شده است.

ناو سنگین رزمی، اطلاعاتی و پشتیبانی شهید رودکی به مثابه یک شهر دریایی متحرک است که با تمام تجهیزات و امکانات لازم آماده انجام ماموریت‌های اقیانوسی با ایجاد امنیت پایدار خطوط مواصلاتی دریایی و امدادرسانی به ناوگان تجاری و صیادی جمهوری اسلامی و کشور‌های منطقه‌ای می‌باشد.

بنا بر این گزارش، با پیوستن این شناور سنگین به ظرفیت‌های نیروی دریایی سپاه، ماموریت دریادلان سپاه برای حضور مقتدر در آب‌های دوردست، از امروز آغاز شد.

کابوس کشتی های متخاصم

خطر اصلی برای دشمنان رقبای ایران در عرصه دریایی ، خود این شناور عظیم الجثه نیست بلکه تجهیزات پرسرعت و منعطفی ست که حمل کرده و یگان هایی که در زمان بسیار کمی می توانند علیه آنان وارد عمل شوند.به عبارت دیگر محدوده عملیاتی سپاه از امروز صرفا خلیج فارس نخواهد بود ، بلکه هر کجای دنیا که لزوم عملیات در آن برای منافع ملی ایران احساس شود ، شناورهای تندروی سپاه مجهز به موشک های کروز دوربرد حاضر خواهند بود.معادلات دریایی برای دشمنان ایران از این به بعد پیچیده تر می شود ، زیرا در گذشته به محض وقوع خطر درگیری، ناوهای بزرگ متخاصم از محدوده آب های سرزمینی ایران بسیار دور می شدند تا از شعاع عملیاتی موشک های این کشور در امان باشند.لکن با به کار افتادن این شناور ، دیگر هیج نقطه ای برای استقرار ایمن آنان وجود نخواهد داشت و قایق های ۱۳ متری سپاه که محمول آن هستند ، با سرعت بالای ۸۰ نات و قابلیت موشک اندازی ، مین ریزی و اژدر افکنی می توانند کابوس هر کشتی متخاصمی باشند.

سردار تنگسیری پیش از این در مصاحبه ای گفته بود : قابل قبول نیست که کشتی‌های تجاری و نفتکش‌های ما در دریاهای آزاد مورد تهدید قرار گیرند یا اتفاقی برای امنیت آن‌ها بیفتد. تامین امنیت این کشتی‌ها به عهده ما است و با اقتدار آن را به انجام می رسانیم.

حال با الحاق ناو اقیانوس‌پیمای شهید رودکی به نیروی دریایی سپاه که خود به مثابه یک شهر لجستیکی روی دریا عمل می‌کند، گستره ماموریت‌های ندسا که تا کنون در حوزه خلیج فارس بود، به آب‌های آزاد و شمال اقیانوس هند گسترش یافته؛ موضوعی که علاوه بر ایجاد قابلیت‌های دفاعی ویژه برای کشورمان و بازدارندگی و سیادت دریایی، می‌تواند در تامین حقوق عامه مردم که مشغول دریانوردی و یا صیادی در آب‌های آزاد هستند نیز رهگشا باشد.

زرادخانه شناورکه تهدید نامتقارنی برای آمریکا است

روزنامه جروزالم پست در گزارشی به رونمایی ایران از ناو اقیانوس پیمای شهید رودکی و توانمندی‌های این ناو جدید پرداخت.

در این گزارش آمده است، ایران طی روز‌های اخیر از یک کشتی جنگی خود رونمایی کرد. این ناو متعلق به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران است و در بندر عباس، نقطه نزدیک به تنگه راهبردی هرمز حضور دارد.

جروزالم پست افزود: رونمایی از این ناو برای ناظران بر فعالیت‌های نظامی ایران آنقدر مهم است که موسسه دریایی ایالات متحده نیز درباره آن یک گزارش منتشر کرد.

این روزنامه صهیونیستی در ادامه نوشت: روی سطح، این ناو فقط یک ناو حمل و نقل است، اما ایران عرشه آن را با انواع تسلیحات مجهز کرده است تا نشان دهد چه قابلیت‌هایی دارد. طبق تصاویر هوایی و توضیحات، کشتی با چندین سیستم موشک انداز که روی قایق‌های تندرو سوار می‌شوند مجهز شده است. آنجا همچنین یک سامانه دفاع هوایی «سوم خرداد» و بالگرد‌های نظامی و پهپاد و موشک‌های ضدکشتی نیز دیده می‌شود. این ناو، یک «زرادخانه شناور» یا بازار (تسلیحات) شناور است.

در ادامه این گزارش آمده است، بالگرد‌های Bell-۴۱۲ که آمریکایی هستند نیز در این ناو وجود دارد. اما سامانه سوم خرداد جدید است، همان که پهپاد «گلوبال هاوکِ» ۲۰۰ میلیون دلاری آمریکا را در ژوئن ۲۰۱۹ ساقط کرد.

۶ پهپاد ابابیل نیز که بخشی از برنامه توسعه ناوگان پهپادی ایران طی سال‌های اخیر است نیز در عکس‌ها دیده می‌شود.

روزنامه جروزالم پست همچنین بر استقرار موشک‌های ضد کشتی «قادر» که نسخه ایرانی سیستم موشکی C-۸۰۲ چین است در این ناو تاکید کرد و نوشت: این ناو ۴۹۲ فوت طول دارد و ۷۲ فوت نیز عرض آن است که با مسلسل ضد هوایی ۲۳ میلیمتری هم مجهز است.

موسسه دریایی ایالات متحده (USNI) در تحلیل خود روی این ناو اقیانوس‌پیما نوشته، این ناو احتمالا در زمان عملیات، آرایش آن (با آنچه که در رونمایی از آن دیده می‌شود) فرق دارد. در مجموع ارزیابی این است که این ناو قادر انجام ماموریت و پشتیبانی طولانی مدت است.

روزنامه جروزالم پست همچنین بر اساس گزارش موسسه دریایی آمریکا در ادامه گزارش داد، اگر چه قدرت نیروی دریایی ایالات متحده زیاد است، اما ناو جدید ایران می‌تواند یک تهدید نامتقارن برای آمریکا باشد.

در ادامه این گزارش آمده است، اگر چه تمرکز عملیاتی نیروی دریایی سپاه پاسداران در خلیج فارس است، اما به عنوان مثال این ناو می‌تواند به دریای مدیترانه نیز اعزام شود و یا در جمع آوری اطلاعات در آب‌های یمن به ایران کمک کند.

دیگر متخصصان مانند «جرمی بین» از «هفته نامه دفاعی جینز» می‌گوید که این ناو احتمالا مجهز به یک واحد راداری ۲۰۳۱ است که برای ماموریت‌های پشتیبانی دوربرد موشک‌های ضدکشتی استفاده می‌شود.

بخش عربی شبکه آرتی روسیه با اشاره به قابلیت‌های این ناو سنگین نوشت: سپاه پاسداران ایران به نیروی دریایی خود در آب‌های خلیج (فارس) شناوری جدید ملحق کرد. این ناو قادر به حمل انواع موشک و جنگنده و پهپاد است و حضور سپاه در دوردست‌ترین آب‌ها را میسر می‌کند.

این شبکه همچنین نوشت: این ناو که "شهید رودکی" نام گرفت ۱۵۰ متر طول دارد و عرض آن ۲۲ متر است.

اسپوتنیک عربی هم با انتشار ویدیو و تصاویری از این ناو نوشت: سپاه ایران شهری شناور با زرادخانه‌ای از اسلحه را به آب انداخت که قابلیت انجام ماموریت در آب‌های دور دست را دارد.

این خبرگزاری با اشاره به بومی بودن این ناو همچنین نوشت: سپاه ایران امروز یکی از بزرگ‌ترین سلاح راهبردی خود را به کار گرفت؛ سلاحی که به طور کامل در داخل ایران و با استفاده از امکانات داخلی ساخته شده است.

پایگاه خبری النشره لبنان نیز با اشاره به الحاق ناو شهید رودکی به نیروی دریایی سپاه، به اظهارات سردار سلامی، فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در مراسم الحاق این ناو اقیانوس پیما پرداخت و از قول سرداد سلامی نوشت: خلیج فارس جبهه مستحکم ایران دربرابر دشمنان است.

پیام های ساخت ناو شهید رودکی

۱- ساخت این شناور از طراحی تا تجهیز، کاملاً بومی بوده و توسط متخصصان داخلی کشور صورت گرفته و با توجه به نوع مأموریت، هیچ‌گونه نمونه مشابهی برای آن وجود ندارد.

۲- این شناور به‌گونه‌ای طراحی گردیده که بر اساس اصل خوداتکایی، تمامی تجهیزات آفندی و پدافندی لازم در یک مأموریت بلندمدت در آن به کار گرفته شده است و عملاً در مأموریت‌ها به‌مثابه یک پایگاه دریایی متحرک عمل می‌کند.

۳- شناور شهید رودکی این قابلیت را ایجاد می‌کند که جمهوری اسلامی بتواند بر اساس شیوه‌های رزم نامتقارن، از منافع خود در آب‌های دور و اقیانوس‌ها صیانت کند. به عبارتی دایره تهاجم نامتقارن ایران می‌تواند تا شمال اقیانوس هند، باب‌المندب و دریای سرخ امتداد یابد.

۴- پلتفرم این شناور به‌گونه‌ای طراحی شده است که به‌راحتی می‌تواند در دریای آزاد حضور یافته و عملیات‌های دریایی نامتقارن انجام دهد و در کنار آن پشتیبانی از زنجیره تأمین قطعات و تعمیرات مربوط به تجهیزات تهاجمی همراه را در حین مأموریت انجام دهد.

۵- این ابتکار در راستای توسعه عمق راهبرد جمهوری اسلامی صورت گرفته و از حیث نظامی، توان عملیاتی، تاکتیکی و اطلاعاتی را ارتقا داده تا جایی که خلع توان تهاجمی نامتقارن را در فواصل دور جبران می‌کند؛ به عبارتی تهدید نامتقارن را به معنای واقعی علیه دشمن در دوردست‌ها معتبر می‌سازد.

 رونمایی از این شناور از دو حیث برای دشمن حاوی پیام است. اولاً مأموریت این شناور و توان رزم آن که در صورت ضرورت امنیت را از دشمن در منطقه و فواصل دور سلب خواهد کرد و ثانیاً مزین نمودن این شناور به نام شهید والامقام عبدالله رودکی مبتکر تاکتیک‌های‌ رزم نامتقارن دریایی، برای دشمن و به‌ویژه رژیم صهیونیستی این پیام آشکار را به همراه دارد که در صورت حضور خصمانه در منطقه، با پاسخ سخت و پشیمان کننده همراه خواهند شد.

بصیرت