رئیسی در گردهمایی ائمه جمعه:

مصمم به برخورد عبرت‌آموز با مفسدان اقتصادی هستیم

نقش علما و ائمه جمعه در امر گسترش عدالت و مبارزه با فساد از آن جهت که به تقویت معنویت در جامعه کمک می‌کنند، نقشی بسیار برجسته است.

هادی نیوز: آیت‌الله رئیسی، رئیس قوه قضائیه روز گذشته طی سخنانی در بیست و چهارمین گردهمایی ائمه جمعه سراسر کشور با اشاره به بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی گفت: بخشی از بیانیه پرمعنای مقام معظم رهبری در گام دوم انقلاب اسلامی، ارتباط مستقیم‌تری با مأموریت من در قوه قضائیه دارد و آن بخش عبارت است از گسترش عدالت و مبارزه با فساد. البته این امر مختص همه آحاد جامعه به ویژه همه مدیران کشور است. 

رئیسی با بیان اینکه در مفاهیم دینی ما بعد از توحید هیچ مفهوم فراگیر‌تر و گسترده‌تری از عدالت وجود ندارد، گفت: عدالت در همه حوزه‌ها جاری است و یک مفهوم گسترده و فراگیر می‌باشد.
لوازم و اقتضائات اجرای عدالت
رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه منظور ما از عدالت، اجرای عدالت و عدالت اثباتی است، گفت: اگر تمام جامعه بخواهد مزه شیرین عدالت را بچشد، باید لوازم و اقتضائاتی فراهم شود. نخستین لازمه استقرار عدالت آن است که در حوزه قانونگذاری، قانون عادلانه تصویب شود و در حوزه اجرا، مجریان عادل حضور داشته باشند. برای استقرار عدالت باید صفت عدالت در میان همه مسئولان و مدیران نظام وجود داشته باشد؛ در غیراین صورت آحاد جامعه مزه عدالت را نخواهند چشید. وی گفت: بهترین ملاک برای اجرای عدالت، در شرایط فعلی توافق بر اجرای قانون است. بر همین اساس هیچ کس در جامعه نباید به خود اجازه دهد که اقدامی خلاف قانون انجام دهد و باید چنین اصلی برقرار باشد که هر نوع حرکتی در خلاف مسیر قانون به مثابه خدشه وارد کردن به عدالت است. 
رئیسی با بیان اینکه طی ۴۰ سال اخیر اقدامات بسیاری برای گسترش و بسط عدالت در جامعه انجام شده است، اما وضع موجود با وضع مطلوب فاصله دارد، گفت: در بیانیه گام دوم انقلاب که از سوی مقام معظم رهبری تدوین شده است، آرمان‌های نظام ما در حوزه استقرار عدالت به روشنی بیان شده و در این بیانیه نگاه واقع‌بینانه‌ای به آنچه تا کنون در زمینه استقرار عدالت انجام گرفته، شده است. 
رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه زیبنده نظام اسلامی اجرای عدالت است و فساد در هر سطحی خرد یا کلان زیبنده نظام ما نمی‌باشد، اظهار کرد: در حوزه مقابله با فساد برخی اقدامات از تقدم برخوردار هستند. برای نمونه موضوع بستن منافذ فساد در قانونگذاری مطرح است که این امر وظیفه قوه مقننه است و یا اصلاح بستر‌های فساد که از وظایف قوه مجریه می‌باشد.
تصدی‌گری دولت در بخش اقتصاد می‌تواند فسادزا باشد
آیت‌الله رئیسی در ادامه با بیان اینکه در همه برنامه‌های توسعه کشور بر کاهش تصدی‌گری دولت در بخش اقتصاد تأکید شده است، گفت: تصدی‌گری دولت در بخش اقتصاد می‌تواند یکی از منافذ فسادزا باشد؛ بر همین اساس در برنامه‌های توسعه کشور بر نقش نظارتی دولت‌ها در نظام اقتصادی کشور تأکید شده است. قبل از خصوصی‌سازی‌ها بیش از ۸۰ درصد اقتصاد کشور دولتی بود؛ در حال حاضر هم قریب به همین میزان، اقتصاد دولتی است. رئیس قوه قضائیه تصریح کرد: کاهش تصدی‌گری دولت در بخش اقتصاد و تقویت نقش نظارتی دولت در این بخش می‌تواند به مقدار زیادی در بحث کاهش پرونده‌های فساد اقتصادی نقش‌آفرین باشد. برای نمونه موضوعاتی از قبیل نحوه واگذاری‌ها در خصوصی‌سازی و یا افزایش نقدینگی در کشور می‌تواند زمینه‌های فساد را ایجاد کند. راه حل این معضلات، تدبیر از ناحیه دولت‌هاست. برای مثال نقدینگی موجود در کشور باید به سمت تولید هدایت شود؛ در غیراین‌صورت به طرف امور دلالی می‌رود و این امر خود عامل فساد است و به مثابه یک سیل بنیان‌کن است.
مصمم به برخورد عبرت‌آموز با مفسدان اقتصادی هستیم
آیت‌الله رئیسی با اشاره به مسئولیت‌های قوه قضائیه در امر مقابله با فساد گفت: ما در قوه قضائیه مصمم به اتخاذ برخورد عبرت‌آموز با مفسدان اقتصادی هستیم. رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه مقوله معنویت و اخلاق در امر اجرای عدالت در جامعه بسیار مؤثر است، گفت: در میان آحاد جامعه به ویژه مدیران کشور به هر میزان که معنویت و اخلاق بیشتر باشد، به همان میزان با کاهش و تقلیل یافتن جرم و فساد مواجه می‌شویم. بنابراین نقش علما و ائمه جمعه در امر گسترش عدالت و مبارزه با فساد از آن جهت که به تقویت معنویت در جامعه کمک می‌کنند، نقش بسیار برجسته‌ای است. 
آیت‌الله رئیسی با اشاره به توطئه دشمنان برای حساسیت‌زدایی از جامعه و القای احساس یأس و ناامیدی به جامعه گفت: مطابق با روایات ما فردی که نسبت به ترک معروف‌ها و انجام منکر‌ها بی‌حس است و احساس مسئولیت نمی‌کند، با فرد مرده تفاوتی ندارد. بنابراین، ائمه جمعه باید در احیای حس مسئولیت در جامعه که این حس، پشتوانه قانون و اجرای عدالت است، پیشگام باشند.
گزارشگران فساد باید تشویق شوند
رئیس قوه قضائیه با اشاره به اهتمام قوه قضائیه در جهت حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر گفت: ما به همکاران خود در دستگاه قضایی تأکید کرده‌ایم که گزارشگران فساد باید مورد تشویق قرار گیرند و از فردی که اقدام به افشای منکری در یک اداره یا بخش می‌کند، باید قدردانی صورت گیرد و آن فرد باید به عنوان یک فرد مسئولیت‌شناس به جامعه معرفی شود. وی تصریح کرد: ما در قوه قضائیه بنا داریم که گزارشگران فساد را مورد تشویق قرار دهیم؛ بنابراین این امر مورد نظر ائمه جمعه در سراسر کشور نیز قرار گیرد. 
آیت‌الله رئیسی در ادامه با اشاره به ضرورت نظارت درون‌دستگاهی برای مقابله با فساد گفت: ما برای همه مدیران و مسئولان کشور وظیفه نظارت متصور هستیم. بنابراین، قبل از سازمان‌های برون‌دستگاهی باید امر نظارت در درون دستگاه‌ها مد نظر متولیان امر باشد؛ بنابراین اگر تخلفی در دستگاهی صورت گرفت، متولیان آن دستگاه نباید بگویند که چرا بر ما نظارت نمی‌شد؛ چرا که نظارت در گام اول به صورت علی‌الدوام وظیفه مسئولان و متولیانی است که در درون دستگاه قرار دارند.
تلاش می‌کنیم زمان دادرسی‌ها را کوتاه کنیم
رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه اهتمام در دستگاه قضایی رسیدگی سریع و دقیق به پرونده‌های فساد است، گفت: ما در راستای اجرای منویات مقام معظم رهبری در گام دوم انقلاب تلاش داریم زمان دادرسی‌ها را کوتاه کنیم و بر اتقان احکام صادره نیز تأکید داریم و در صدد هستیم نظام دادرسی را ارتقا بخشیم؛ به نحوی که مردم واقعا احساس عدالت کنند و به تعبیر مقام معظم رهبری، درک کنند که دستگاه قضایی ملجأ و پناهگاه مردم است. وی با اشاره به اهمیت امیدآفرینی در بین مردم گفت: ما تأکید داریم که دستگاه قضایی باید جایگاهی مردمی، انقلابی، کارآمد و ضد فساد داشته باشد و در این رابطه اقدامات زیادی را در دستور کار قرار داده‌ایم. همچنین هدایت شما علما و ائمه جمعه نیز می‌تواند کمک حال ما در اجرای این امر خطیر باشد. 
آیت‌الله رئیسی در ادامه با اشاره به موضوع پیشگیری از وقوع جرم گفت: ما شورای عالی پیشگیری از وقوع جرم را با حضور سه قوه تشکیل داده‌ایم و تأکید کرده‌ایم که برای همه مدیران و همه دستگاه‌ها نقش پیشگیری از وقوع جرم قائل هستیم. بر همین مبنا همه دستگاه‌ها در کشور موظف به انجام اقداماتی در راستای کاهش ناهنجاری‌ها هستند و ما نیز در دستگاه قضایی همکاری همه بخش‌ها را در امر پیشگیری از وقوع جرم و کاهش ناهنجاری‌ها می‌طلبیم.
نقش ائمه جمعه در کاهش ورودی پرونده‌ها
رئیس قوه قضائیه در ادامه با اشاره به نقش علما و ائمه جمعه در بحث حقوق عامه گفت: آب، خاک، جنگل، هوا، فضا و ... در زمره حقوق عامه هستند و نباید اجازه داد تجاوزکاران و سوداگران به حقوق عامه تعدی کنند. ما در همین رابطه بخشی را در قوه قضائیه برای پیگیری مسائل مرتبط با حقوق عامه فعال کرده‌ایم و در حال مستقر کردن ساز و کار‌های مرتبط با آن نیز می‌باشیم. همچنین معتقدیم که فرهنگ‌سازی در بحث حقوق عامه امر بسیار مؤثری است که در این رابطه ائمه جمعه می‌توانند با خطبه‌ها و تذکرات و هشدار‌های خود کمک حال دستگاه قضایی باشند. 
آیت‌الله رئیسی با اشاره به نقش مؤثری که ائمه جمعه می‌توانند در کاهش ورودی پرونده‌ها به دادگستری ایفا کنند، گفت: برخی مسائل در حوزه‌های مالی و خانوادگی به صورت ریش‌سفیدی و کدخدامنشانه قابل حل می‌باشد. بنابراین ائمه جمعه در این رابطه می‌توانند نقش مؤثری ایفا کنند تا بسیاری از مسائل در حوزه موضوعات مالی و خانوادگی به دادگستری و عدلیه سرازیر نشود. رئیس قوه قضائیه تأکید کرد: حل بسیاری از مسائل در حوزه موضوعات مالی و خانوادگی به صورت کدخدامنشانه باعث می‌شود تا ما در قوه قضائیه بتوانیم با تمرکز و صرف انرژی و وقت بیشتری به جرایم سازمان‌یافته و مفسدان اقتصادی بپردازیم و بتوانیم کمر اخلال‌گران امنیت جامعه و مفسدان اقتصادی را بشکنیم.
میزان

دیدگاه ها

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.