نظریه‌های توطئه؛ عربستان و کاهش قیمت نفت

پایگاه اینترنتی عرب‌نیوز در مقاله‌ای به کاهش قیمت نفت و دیدگاه‌های مربوط به نقش‌آفرینی عربستان در این روند پرداخت و نوشت:...

 

پایگاه اینترنتی عرب‌نیوز 28 دسامبر 2014 (۷ دی) در مقاله‌ای به کاهش قیمت نفت و دیدگاه‌های مربوط به نقش‌آفرینی عربستان در این روند پرداخت و نوشت: اغلب دلیل کاهش مداوم قیمت نفت در بازارهای بین‌المللی طی چهار ماه گذشته را عربستان سعودی می‌دانند که سطح تولید خود را تقریباً 5/10 میلیون بشکه در روز نگه داشته است. عربستان سعودی در دهه 1990 هنگامی که قیمت نفت سقوط کرد، به این نتیجه رسید که نمی‌تواند با کاهش تولید، قیمت نفت را بالا ببرد. البته سهم سعودی‌ها از بازار با چالش نیز روبه‌رو شد؛ زیرا سایر تولیدکنندگان داخل و خارج اوپک برای جبران کاهش تولید عربستان اقدام کردند.

در ادامه مقاله آمده است: قیمت پایین نفت سبب  افزایش ارزش دلار در برابر سایر ارزها شده است. این مسئله سبب شد از اکتبر 2014 روبل روسیه 45 درصد ارزش خود را در برابر دلار از دست بدهد. روس‌ها مجبور شدند میزان سود سالانه بانکی خود را از 10 درصد به 17 درصد افزایش دهند تا از سقوط ارزش پول ملی خود جلوگیری کنند. نظریه‌های توطئه بسیاری ظهور کرده است؛ یکی اینکه عربستان سعودی با آمریکا برای ضربه اقتصادی به روسیه و ایران از طریق کاهش قیمت نفت همدست شده است. نظریه توطئه دیگری که مطرح شده، این است که سعودی‌ها خواهان ضربه به تولیدکنندگان نفت شل آمریکای شمالی بودند که طی پنج سال گذشته منابع نفتی جدید در آمریکا یافته‌اند و بنابراین، وابستگی آمریکا به واردات نفتی کاهش یافته است. این نظریه محتمل به نظر می‌رسید؛ اما به این دلیل تردید کردم که پرهزینه‌ترین بخش سرمایه‌گذاری تولیدکنندگان نفت شل آمریکا (جست‌وجو برای یافتن مناطق غنی از نفت شل) تاکنون انجام شده و این تولیدکنندگان قیمت60 دلار را برای هر بشکه قابل تحمل می‌دانند و همچنان هزینه‌های آن‌ها را پوشش می‌دهد و سود اندکی نیز حاصل می‌شود.

در پایان مقاله آمده است: علی النعیمی، وزیر نفت عربستان، در مصاحبه 22 دسامبر با سی‌ان‌ان گفت که عربستان سعودی برای فشار بر سایر تولیدکنندگان نفت در بازار توطئه نکرده است: «هیچ تلاشی علیه کسی در بازار بین‌المللی نفت صورت نگرفته است. علیه سایر کشورها توطئه‌ای در جریان نیست.» وی تأکید کرد: عربستان سعودی سطح تولید نفت خود را کاهش نخواهد داد و «سایر تولیدکنندگان در صورت تمایل می‌توانند تولید خود را کاهش دهند، اما قطعاً عربستان چنین نخواهد کرد. این موضع‌گیری نه‌تنها در سال 2015 بلکه برای همیشه حفظ خواهد شد.» برآورد می‌شود عربستان سعودی ذخایر ارزی خارجی معادل 750 میلیارد دلار دارد که این رقم به عربستان سعودی اجازه می‌دهد حداقل برای مدت دو سال در برابر قیمت پایین نفت ایستادگی کند. روسیه ذخایر ارزی خارجی معادل 450 میلیارد دلار دارد. در واقع، کشوری مانند روسیه که خود تمایلی به کاهش تولید نشان نداده، تلاش می‌کند تقصیرها را به گردن عربستان سعودی بیندازد و خود را قربانی نشان دهد. 

تحلیل‌: نویسنده یادداشت فوق در حالی رفتار نفتی عربستان را توجیه می‌کند که شواهد و اخبار معتبری، خیانت این کشور به کشورهای تولیدکننده نفت را ثابت می‌کند که تشکر برخی از مقامات آمریکا از این اقدام عربستان، از جمله آن است.

دیدگاه ها

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.