برتری منطقه‌ای ایران در برابر رقبا

پایگاه اینترنتی اکونومیست در مقاله‌ای به موفقیت‌های سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در منطقه پرداخت و نوشت: ...

 

پایگاه اینترنتی اکونومیست 25 ژانویه 2015 (5 بهمن‌) در مقاله‌ای به موفقیت‌های سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در منطقه پرداخت و نوشت: ایران در گسترش نفوذ خود در منطقه‌ای بی‌ثبات بهتر از رقبای خود عمل کرده است. مقامات تهران در مورد هدف خود در گسترش نفوذ در خارج یا موفقیت آن‌ها با اعتمادبه‌نفس عمل می‌کنند. حتی به موازات آنکه تلاش‌های غرب و متحدان عرب سنی آن، به‌ویژه در جنگ علیه دولت اسلامی(داعش) با اشتیاق یا جدیت همراه نیست، تهران می‌تواند باغرور سه پایتخت عربی، یعنی بغداد، دمشق و بیروت را مدیریت کند. این هفته چهارمین پایتخت یعنی صنعا (پایتخت یمن) به آن‌ها افزوده شد. 20 ژانویه شورشیان حوثی، کاخ ریاست‌جمهوری را به تصرف خود درآوردند. مقامات آمریکایی و سعودی معتقدند این گروه شبه‌نظامی مورد حمایت ایرانی‌هاست؛ هرچند ایران این موضوع را نفی می‌کند.

در ادامه مقاله آمده است: تسلط بر یمن پیش از حمله پهپاد اسرائیلی [رژیم صهیونیستی] صورت گرفت. در واقع، این حمله اسرائیل مداخله ایران در بخش دیگری از خاورمیانه[غرب آسیا و شمال آفریقا] را برملا کرد. حمله به بخش سوری بلندی‌های جولان به کشته شدن شش عضو حزب‌الله و مهم‌تر از همه، کشته شدن محمدعلی الله‌دادی، ژنرال ایرانی، منجر شد. حضور وی نشان می‌دهد که ایران تلاش می‌کند حضور خود را در منطقه‌ای ایجاد و تقویت کند که از سلطه دولت سوریه خارج شده و به‌دست شورشیانی افتاده که به‌نظر می‌رسد روابط دوستانه‌ای با اسرائیل دارند. از نظر منتقدان ایران، این کشور به‌طور هشدارآمیزی از دریای مدیترانه به هلال حاصلخیز و خلیج عدن خیز برداشته است. بزرگ‌ترین دستاوردهای ایران زمانی محقق شد که آمریکا پس از حملات تروریستی 11 سپتامبر 2001 رژیم‌های متخاصم در عراق و افغانستان را کنار زد. ایران نفوذ خود را حتی پس از موج خیزش‌های عربی گسترش داده است. نیروی قدس (شاخه برون‌مرزی سپاه پاسداران) از بی‌ثباتی منطقه بهره‌برداری کرده است.»

در پایان مقاله آمده است: خیزش دولت اسلامی (داعش) تنها ایران را تقویت کرده است. نوری مالکی، نخست‌وزیر سابق عراق و متحد ایران، ماه آگوست کنار رفت و نیروهای آمریکایی به‌منظور نجات عراق از دولت اسلامی (داعش) اقدام کردند. سیاستمداران (ایرانی و عراقی) از تغییر نیافتن در دولت صحبت می‌کنند و تنها به لطف حلقه‌ای تدافعی که قاسم سلیمانی اطراف بغداد ایجاد کرده، برخی وی را ابرمرد می‌نامند. سوریه بیشتر تحت نفوذ ایران درآمده است. نفوذ ایران مایه نگرانی عربستان سعودی و آمریکاست. سعودی‌ها ثروتمند، اما عمدتاً ناکارآمد هستند و آمریکایی‌ها محتاط و اغلب بیگانه تلقی می‌شوند. در حالی که سعودی‌ها دیواری 600 مایلی در طول مرز خود با عراق به‌منظور جلوگیری از نفوذ شبه‌نظامیان دولت اسلامی(داعش) ایجاد می‌کنند، ایران نیز برای حمایت از شبه‌نظامیان شیعه عراق، عزم خود را جزم کرده است. با وجود این، دسترسی ایران با محدودیت‌هایی روبه‌روست. یک انگیزه حمله اسرائیل، برملا کردن فعالیت‌های پنهان ایران آن هم در زمانی است که آمریکا ظاهراَ در آستانه رسیدن به توافق هسته‌ای با ایران است. رشد تهدید دولت اسلامی (داعش) در مرز عراق سبب نگرانی مقامات ایرانی شده است. با وجود این، افراط‌گرایی سنی نتیجه سیاست‌های ایران است.

تحلیل‌: این پایگاه خبری آمریکایی که از نفوذ گسترده ایران در منطقه- به مانند دیگر سران غربی و صهیونیستی- به‌شدت ناراحت است، سعی دارد تا ظهور داعش را که ساخته و پرداخته خود غرب و به سرکردگی آمریکا و برخی دُوَل مرتجع منطقه است، به ایران نسبت دهد؛ از این‌رو افراط‌گری سنی(داعش) را نتیجه سیاست‌های ایران می‌داند و با این تحریف حقیقت می‌خواهد هم خشم خود را تسکین دهد و هم دامن آلوده غرب و صهیونیست‌ها را در راه‌اندازی گروه‌های تروریستی داعش در سوریه و عراق پاک کند. البته نباید از این گفته صحیح این پایگاه خبری هم گذشت آنجا که حمله آمریکا به عراق و افغانستان را از عوامل اصلی نفوذ امروز ایران در منطقه می‌داند.

دیدگاه ها

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.