توافق هسته‌ای؛ تلاش اروپایی‌ها برای اثرگذاری بر کنگره

پایگاه اینترنتی المانیتور در مقاله‌ای به اقدامات اتحادیه اروپا به‌منظور اثرگذاری بر کنگره پیش از ضرب‌الاجل هسته‌ای 24 نوامبر پرداخت و نوشت: ...

 

پایگاه اینترنتی المانیتور 16 نوامبر 2014 (۲۵ آبان) در مقاله‌ای به اقدامات اتحادیه اروپا به‌منظور اثرگذاری بر کنگره پیش از ضرب‌الاجل هسته‌ای 24 نوامبر پرداخت و نوشت: مطابق گفته منابع اروپایی و کنگره، کشورهای اتحادیه اروپا که بخشی از گفت‌وگوهای هسته‌ای با ایران هستند، تلاش‌های خود را برای جلب‌نظر کنگره افزایش داده‌اند. گفته می‌شود مقامات سفارت فرانسه، بریتانیا و آلمان در هفته‌های اخیر بحث‌های شفافی با کنگره در مورد ویژگی‌های یک توافق قابل قبول داشته‌اند. به‌نظر نمی‌رسد این بحث‌ها تلاشی هماهنگ باشد و در این مورد با دولت اوباما نیز هماهنگی صورت نگرفته است. به‌نظر می‌رسد این سه کشور توافق گسترده‌ای با دولت اوباما دارند؛ از نظر آن‌ها نیز تحریم‌های جدید پیش از ضرب‌الاجل 24 نوامبر می‌تواند گفت‌وگوها را از مسیر خارج کند و ائتلاف بین‌المللی را که به بازگشت ایران به میز مذاکره کمک کرد، تضعیف می‌کند.

در ادامه مقاله آمده است: بحث‌های اخیر بیشتر بر گزینه‌های محتمل در صورت تمدید مجدد گفت‌وگوها متمرکز بوده است؛ با توجه به برآوردهای متفاوت کشورها، تمدید گفت‌وگوها بسیار محتمل به‌نظر می‌رسد. یک دستیار ارشد کنگره با توصیف ارسال پیام‌های مختلف از این سه کشور گفت: «این موضوع آنچنان که کاخ سفید ترسیم می‌کند، سیاه و سفید نیست.» بیشتر گفت‌وگوهای این سه کشور اروپایی طی سال گذشته با سنا بوده که پیروزی جمهوری‌خواهان در انتخابات میان‌دوره‌ای این شانس را به قانون‌گذارانی که نگران توافق اوباما هستند، داده که سال آینده به تحریم‌های جدید رأی دهند. دیدارها در سطح سفیر نیز در مجلس نمایندگان در حال انجام است. یک منبع نزدیک به گفت‌وگوها گفت کنگره هشدار داده اتحادیه اروپا ممکن است تصمیم بگیرد اگر مقصر شکست گفت‌وگوها کنگره باشد، به‌طور یکجانبه با ایران تعامل مجدد کند. مطابق تحلیل اخیر شورای ملی آمریکایی‌های ایرانی‌تبار (NIAC) که طرفدار توافق است، آسیب اتحادیه اروپا از تحریم‌های ضدایرانی به‌مراتب بیشتر از آمریکاست. دیگران ابراز تردید می‌کنند که کشورهای اروپایی روابط خود را برای رونق تجارت با ایران به خطر بیندازند؛ ایرانی که به نسبت بازار کوچک‌تری به شمار می‌رود. برخی کشورها نیز از پیام تندروهای کنگره استقبال می‌کنند که تشدید تحریم‌ها تنها راه کسب امتیاز از ایران و تحقق توافق خوب است.

در پایان مقاله آمده است: پیتر وستماکوت، سفیر بریتانیا به سهم خود سال گذشته علناً از کنگره درخواست کرد در جریان گفت‌وگوها تحریم‌های جدید به تصویب نرساند. وی در مقاله‌ای برای روزنامه هیل آمریکا نوشت: «توافق موقت، چشم‌انداز راه‌حلی فراگیر در ماه‌های آینده را می‌گشاید. این موضوع به‌طور چشمگیری بهتر از وضعیت کنونی است... ما با تغییر تحرکات کنونی به توافقی بهتر دست نمی‌یابیم و در عین حال به مخالفان در تهران شانسی برای زیر سؤال بردن حسن‌نیت گروه 1+5 و مذاکره‌کنندگان ایران داده می‌شود.» گفته می‌شود آیپک پیام مشابهی به اروپایی‌ها داده است. یک منبع نزدیک به گفت‌وگوها می‌گوید: «شنیده‌ام مقامات آیپک از دیپلمات‌های سه کشور اروپایی در آمریکا خواسته‌اند از توافقی که دولت آمریکا ظاهراً برای تحقق آن تلاش می‌کند، حمایت نکنند.» آیپک در مورد این خبر توضیحی نداده است.

تحلیل‌: اگرچه این پایگاه آمریکایی سعی دارد القا کند که سه کشور اروپایی‌1+5 بر توافق با ایران اصرار دارند؛ اما شواهد و اسناد نشان می‌دهد که آمریکایی‌ها نیز بر توافق با ایران بسیار مصرند و سخن‌فرسایی‌های کنگره و سنا نیز بازی‌ زرگری بیش نیست. هر چند که توافق برای دولت اوباما بسیار حیاتی‌تر است و علت نامه‌نگاری و پیام‌های پشت‌پرده آنان نیز حکایت از همین امر دارد؛ ولی نمی‌خواهند خود را مشتاق‌ توافق نشان دهند. این موضوعی است که طرف ایرانی باید به آن به‌خوبی توجه داشته باشد که طرف غربی به‌ویژه آمریکا بیش از ایران به این توافق نیاز دارد.

دیدگاه ها

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.