چرایی و مختصات بازتولید گفتمان «عزت و پیشرفت» از کلان گفتمان انقلاب اسلامی

کتاب «گفتمان عزت و پیشرفت»

کتاب « گفتمان عزت و پیشرفت» با موضوع چرایی و مختصات بازتولید گفتمان «عزت و پیشرفت» از کلان گفتمان انقلاب اسلامی منتشر و روانه بازار نشر گردید.

هادی نیوز: این کتاب که از مجموعه کتاب های اندیشنامه پیشرفت و حاصل تلاش جناب آقای حمیدرضا شاه‌نظری است در 149 صفحه و در 6 فصل، از سوی انتشارات دیدمان به زیور طبع آراسته گردیده است.
«مباحث نظری»، «کلان گفتمان انقلاب اسلامی»، «وضعیت‌سنجی و برآئرد شرایط کنونی»، «گفتمان مطلوب در شرایط فعلی»، «گفتمان «عزت و پیشرفت»» و «مولفه‌های گفتمان «عزت و پیشرفت»» عناوین فصل های 6 گانه این کتاب هستند.
 
در بخشی از مقدمه این کتاب می خوانیم: «در دوران کنونی استفاده از نظریه‌های گفتمانی، با توجه به قدرت و ظرفیت تحلیل و تبیین بالای این نظریه‌ها، در حال گسترش است. مفهوم گفتمان یکی از مهمترین مفاهیمی است که در دوران معاصر در نظریه پردازی متفکران مختلف در حوزه های مختلف علوم انسانی جایگاه مهمی داشته است. درباره این مفهوم نظریه پردازی های مختلفی صورت گرفته است که می توان آن را در حوزه های اجتماعی، سیاسی و زبان شناسی مشاهده کرد. وسعت استفاده از مفهوم گفتمان به حدی رسیده است که پرداختن به آن از عرصه علمی و آکادمیک هم فراتر رفته است و به یکی از واژه های پر استعمال در محاورات عموم مردم در کشاکش های اجتماعی و به خصوص در عرصه های سیاسی بدل گشته است که البته عموماً فارغ از معنای دقیق آن به کار می رود. تحلیل گفتمان که مبتنی بر دیدگاه نظری اندیشمندان معاصر غربی شکل گرفته، روشی نسبتاً جدید در تحلیل پدیده ها و روابط اجتماعی است که در دهه های اخیر مورد توجه ویژه محققان قرارگرفته است. این نظریه برای فهم پدیده ها و روابط اجتماعی و چگونگی تحول آنها، بر فرایندهای سیاسی- تضادها و کشمکش های بین نیروهای غیریت ساز بر سر تشکیل معنای اجتماعی- نقش محوری قایل است. همچنین این نظریه بر نقش زبان در بازنمایى واقعیت اجتماعى تأکید مى‏کند. از منظر این نظریه دسترسى به واقعیت تنها از طریق زبان میسر است؛ اما بازنمایى واقعیت از طریق زبان هرگز به معنای دسترسی به واقعیت ناب از پیش موجود و عینى نیست، بلکه در این بازنمایى، زبان در فهم واقعیت نقش ایفا مى‏کند. از این روی از نگاه گفتمانی جهان اجتماعی محصول گفتمان ها است. این داعیه نظریه گفتمان به معنای نفی وجود واقعیت قطعی نیست، بلکه به این معناست که واقعیت از طریق گفتمان معنا می یابد. نظریه گفتمان در واقع نظریه درباره نحوه معنادهی افراد و جریانات اجتماعی و سیاسی به واقعیت ها است. به عبارتی از نقطه نگاه این نظریه جهان اجتماعی عرصه کشمکش جریانات مختلف بر سر تعاریفی است که ارائه می دهند. به این معنا که در پس هر تلقی از واقعیت یک نحو تعریف وجود دارد.»
برهان

دیدگاه ها

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.