تأثیر پیروزی ترامپ بر ژئوپلتیک جهانی

کانال تلگرامی اشراق مطلبی با عنوان تأثیر پیروزی ترامپ بر ژئوپلتیک جهانی را که برگرفته از یادداشت گراهام‌آلیسون دستیار پیشین وزیر دفاع ایالات متحده در امور سیاست‌گذاری است منتشر کرد:

به گزارش پایگاه خبری هادی نیوز  به نقل از مشرق :  گراهام‌آلیسون، استاد علوم سیاسی دانشگاه هاروارد و دستیار پیشین وزیر دفاع ایالات متحده در امور سیاست‌گذاری، طی یادداشتی در «فارن‌افرز» مورخ ۲۶ دی ۱۴۰۲ به بررسی تأثیرات ریاست‌جمهوری دوباره ترامپ بر ژئوپلتیک جهانی پرداخته است.

وی پیروزی دوباره ترامپ را به بحران مالی ۲۰۰۸ تشبیه می‌کند و معتقد است این بار، رهبران جهانی برای جلوگیری از غافل‌گیری، از یک سال قبل، به پیش‌بینی روندهای ناظر به پیروزی ترامپ و تنظیم سیاست‌های خود در این خصوص پرداخته‌اند. این بازتنظیم سیاست نسبت به آمریکا، از یک منظر بر تعویق برخی قراردادها و معاملات با دولت بایدن به جهت تنظیم معامله بهتری با ترامپ و از منظری دیگر بر تقویت «حصار بازدارندگی» کشورشان در برابر سیاست‌های تهاجمی ترامپ، متمرکز است.

نویسنده به سیاست پوتین در جنگ اوکراین اشاره می‌کند که با امیدواری به پیروزی ترامپ، تن به پایان جنگ نمی‌دهد زیرا می‌داند با پیروزی ترامپ، میزان کمک‌های آمریکا به اوکراین کاهش یافته و روسیه می‌تواند شرایط بهتری را برای پایان جنگ به اوکراین تحمیل کند. و در مقابل، اروپایی‌ها نگران هستند که پیروزی دوباره ترامپ، آنان را مجبور کند که به تعبیر مرکل، «به تنهایی برای آینده خود بجنگند». چنان‌که یادداشتی در تارنمای ستاد تبلیغاتی کنونی ترامپ خواستار «بازنگری اساسی در اهداف و مأموریت‌های ناتو» شده است.

به تعبیر آلیسون، ریاست‌جمهوری ترامپ نوید «یک بی‌نظمی جدید در تجارت جهانی» نیز خواهد بود. این موضوع به خصوص در رابطه تجاری واشنگتن و پکن نمود خواهد یافت و احتمالاً آمریکا تعرفه‌های بیشتری بر واردات از چین اِعمال خواهد کرد. چنان‌که رابرت‌لایتیزر، مذاکره‌کننده تجاری دولت ترامپ و مشاور تجاری ستاد تبلیغاتی کنونی او، گفته که «هیچ تجارتی، رایگان نیست». شعار ستاد ترامپ «چشم در برابر چشم، تعرفه در برابر تعرفه» است که وعده افزایش ۱۰ درصدی تعرفه واردات از همه کشورها را داده است. به ویژه واردات کالاهای الکترونیک، فولاد و دارو از چین، از اهداف اصلی رابرت‌لایتیزر برای سخت‌گیری بر پکن است.

طبق این یادداشت، مکزیک کشور دیگری است که باید نگران پیروزی دوباره ترامپ باشد. زیرا وی وعده داده که میلیون‌ها مهاجر غیرقانونی را از ایالات متحده اخراج کند و سرریز این موج از مهاجران به مرز مکزیک «یک کابوس بزرگ است».

آلیسون در پایان بیان می‌کند تفاوت سیاست‌های بایدن و ترامپ در برخی موضوعات اعم از تغییرات آب‌وهوایی، تجارت جهانی، مهاجرت، کمک‌های تسلیحاتی و مالی خارجی و نوع مواجهه با روسیه، چین و ناتو آن‌قدر متفاوت است که اکثر «کشورهای سراسر جهان، سیاست ایالات متحده را با ترکیبی از ناباوری، شیفتگی، وحشت و امید تماشا می‌کنند».

به نظر می‌رسد با توجه به اینکه سایه پیروزی احتمالی ترامپ سنگینی می‌کند، ضرورت هشیاری نسبت به این احتمال برای سیاست‌های ایران، موضوعیت جدی داشته باشد. کارشناسان و تصمیم‌سازان ضمن ارزیابی روندهای موجود باید پیامدهای استقرار دوباره ترامپ در کاخ سفید بر وضعیت منطقه‌ای اعم از دیپلماسی، درگیری‌های نظامی و فشارهای اقتصادی، مورد ارزیابی قرار داده و مانع غافل‌گیری کشور نسبت به بروز این احتمال شوند.

*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.

دیدگاه ها

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.